Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • Ciasto:
  • 500g maki pszennej
  • 250 ml wody letniej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 150g soczewicy
  • 250ml bulionu
  • kombu (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 250g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru świeżego
  • pieprz cayane wg uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • Do podsmażenia:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinie
  • 2 gałązki rozmarynu
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Wykonanie
  1. Soczewicę zalewamy bulionem i dodajemy ewentualnie kombu. Gotujemy około 20-30 minut, aż soczewica wchłonie wodę.
  2. Pieczarki kroimy na kostkę i sparzamy gorącą wodą na sicie.
  3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, dodajemy cebulę pokropioną w kostkę i poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut.
  4. Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut.
  5. Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa.
  6. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi będą miękkie ok.4-5 minut.
  7. Ostudzone pierogi możemy podsmażyć. Rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane chili. Czosnek przekrojony tylko na pół i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i solimy. Dusimy wszystko około 5 minut. Przekradamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pierogi i smażymy. Na koniec smażenia dodajemy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pierogi-wegetarianskie-z-soczewica-i-pieczarkami/