Bardzo lubię dania jednogarnkowe, może dlatego, że jak nie mam czasu to 20 minut wystarczy i jest obiad.
Kaszotto czy pęczotto nie było jednym z moich faworytów daniowych, jak już gdzieś jadłam to wydawały mi się niedoprawione, mdłe, bez wyrazu… Postanowiłam, że spróbuję zrobić wyraziste, smaczne pęczotto.
Zobaczcie czy się udało:)
Pęczotto z pomidorami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 100g kaszy pęczak
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ pora
- 1łyżka sosu sojowego
- 240g pomidorów krojonych z puszki
- ⅓ szklanki wody
- 1 łyżka imbiru w proszku
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie
- W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotowujemy resztę dania czyli na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na drobno czosnek.
- Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok. 15 minut.
- Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i na koniec dodajemy odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dusimy ok. 5 minut, żeby składniki się połączyły. Gotowe.
Dodaj komentarz