Pęczotto z pomidorami
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 100g kaszy pęczak
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pora
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 240g pomidorów krojonych z puszki
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie
  1. W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania czyli na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na drobno czosnek.
  3. Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok. 15 minut.
  4. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i na koniec dodajemy odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dusimy ok. 5 minut, żeby składniki się połączyły. Gotowe.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/peczotto-z-pomidorami/