• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Desery / Batoniki owsiane bez cukru i mąki

Desery Wegańska

Batoniki owsiane bez cukru i mąki

DSC_0625

Batonik śniadaniowy jest idealny na przekąskę w pracy, ponieważ daje energię i pobudza do działania. Te batoniki owsiane są bez cukru, miodu, ksylitolu, stewi i innych słodkich zastępników. Słodycz nadają suszone owoce, dlatego przed upowszechnieniem zrobiłam test na Oliwce, mojej małej sąsiadce, czy najmłodszym będzie smakować, taka słodycz bez cukru:).

Oliwka mówi że smakuje 🙂 🙂

Ja polecam bo to zdrowa, pożywna przekąska i cukier naprawdę jest w niej zupełnie zbędny.

Batoniki owsiane bez cukru i mąki
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Czas całkowity
45 min
 
Składniki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina, rodzynki, morele, śliwki
  • 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały
  • 4 dojrzałe banany średnie
  • 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Termoobieg.
  2. Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie mielimy na pył, ale tylko delikatnie rozdrabniamy.
  3. Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, również mielimy na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało.
  4. Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika/dynię, siemię lniane, sezam, cynamon i sól. Mieszamy.
  5. W foremce (ja użyłam okrągłej o średnicy 25cm, ale może być i keksówka) dociskamy gotową masę, tak żeby była dobrze ubita.
  6. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. na dolny ruszt.
  7. Po tym czasie masa powinna być delikatnie zarumieniona i zwarta. Wyciągamy z piekarnika i ustawiamy na kratce do wystygnięcia. Na koniec wyciągamy masę z foremki i wycinamy batony, mogą być podłużne lub takie na jeden kęs. To zależy od Was.
3.5.3208

DSC_0632

Podobne przepisy

  • Granola domowaGranola domowa
  • Lody orzechoweLody orzechowe
  • Ciasteczka marchewkoweCiasteczka marchewkowe
  • Keks mojej mamyKeks mojej mamy


Leave a Comment

« Pęczotto z pomidorami
Bruschetta z pomidorami i bazylią »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in