Pasztet żurawinowo-pistacjowy
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 mała garść suszonych borowików
  • 2 selery
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 150 g ryżu risotto lub kaszy jęczmiennej
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 200 g mieszanych grzybów leśnych
  • 100 g pistacji
  • 100 g migdałów
  • 125 g sera Cheddar (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową)
  • 1 świeże czerwone chili
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu, (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową)
  • 1 garść bułki tartej na zakwasie lub bułki ciabatta
  • 2 łyżki miękkiego jasnobrązowego cukru
  • 200 g świeżej żurawiny lub z słoiczka
Wykonanie
  1. Ugotuj risotto lub kaszę.
  2. Suszone borowiki namocz w niewielkiej ilości wrzątku.
  3. Drobno posiekaj seler, obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
  4. Rozgrzej olej na dużej patelni na małym ogniu. Dodaj seler i cebulę i smaż przez 10 minut, aż będą miękkie. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę lub dwie.
  5. Podkręć ogień i dodaj ryż. Gotuj przez około minutę, a następnie dodaj wino i mieszaj, aż się wchłonie.
  6. Wyciągać borowiki z wody, wodę dodać do risotto i poczekać aż się wchłonie. Borowiki pokroić na drobno - dodać do risotto, wymieszać.
  7. Dodaj gorący wywar warzywny, po jednej łyżce, mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia, około 20 minut. Mieszaj tyle, ile możesz - dzięki temu będzie kremowy. Gdy ryż będzie już al dente, przenieść do miseczki, aby ostygł.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190ºC
  9. Smaż grzyby leśne w niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu przez 5–10 minut, aż zaczną chrupać.
  10. Przyprażyć na patelni orzechy, a następnie rozbij je na grube kawałki lub rozdrobnij w robocie kuchennym.
  11. Grubo zetrzyj Cheddar, drobno posiekaj chili i drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj wszystkie liście ziół. W małej misce ubij jajka.
  12. Gdy risotto ostygnie, dodaj bułkę tartą, cheddar, chili, skórkę z cytryny, jajka i posiekane zioła, dopraw i dobrze wymieszaj.
  13. Posmaruj masłem blaszkę prostokątną 20 cm i wyłóż spód papierem do pieczenia. Gotuj cukier i żurawinę na patelni na średnim ogniu przez 1–2 minuty.
  14. Włóż do blaszki risotto i wyrównaj łyżką
  15. Przykryj całość folią i piecz przez 45 minut, następnie usuń folię i piecz przez kolejne 15 minut. Gdy na wierzchu będzie złotobrązowy kolor, wyjmij pieczeń orzechową z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
  16. Za pomocą noża poluzuj przy brzegach pieczeń, a następnie umieść talerz do serwowania lub deskę na wierzchu pieczeni. Odważnie odwróć pieczeń do góry nogami, aby wylądowała na desce. Podawaj z żurawiną na wierzchu
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasztet-zurawinowo-pistacjoway/