• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Cukinia / Makaron z cukinią

Cukinia Jesień Makarony Wegetariańska

Makaron z cukinią

DSC_0288Makaron  z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie musicie spróbować, naprawdę warto.

Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie.

 

Makaron z cukinią
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
30 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 200-250g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 cebula średnia pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cukinia średnia pokrojona w plastry
  • 1 łyżka suszonego chili jalapeno
  • sól i pieprz
  • Sos:
  • ¼ szklanki wody z makaronu
  • 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty
  • 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • Do posypania:
  • starty ser
  • świeży pieprz
  • posiekana mięta
Wykonanie
  1. Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu.
  2. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min.
  3. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą
  4. Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony.
  5. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki.
  6. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty.
  7. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy.
  8. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem.
3.5.3208

DSC_0274

 

Podobne przepisy

  • Pasztet z cukinii Agnieszki MaciągPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiemMakaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA ThermomixPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron z cukinią i boczniakamiMakaron z cukinią i boczniakami


Leave a Comment

« Mango Lassi w wersji wegańskiej
Leczo wegetariańskie. PYCHA »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in