• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Ciecierzyca / Pasta z bobu na chrupiących grzankach z jajkiem

Ciecierzyca Lato Śniadania Wegetariańska

Pasta z bobu na chrupiących grzankach z jajkiem

DSC_0731 - Kopia

Pasta z bobu, do tego chrupiące grzanki i jajko na wierzchu, czy to nie brzmi apetycznie? Nie tylko brzmi, ale i smakuje! Wyjątkowe śniadanie rozbudzi i da energię na cały dzień.

Jak jest bób to jest i lato. Kiedyś byłam nieprzekonana do tego warzywa, teraz pasta z bobu jest jedną z ulubionych.

Bób jest dość kaloryczny, ale ma dużą zawartość białka i jest bogaty w kwas foliowy,  który znakomicie wpływa na cały układ krążenia, jak również jest rekomendowany dla przyszłych mam.

Taką pastę możecie trzymać do 4-5 dni w lodówce, ale znika o wiele szybciej.

Pasta z bobu
 
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
40 min
 
Składniki
  • 1 kg bobu
  • 200g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 30g oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany)
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz, sól
Wykonanie
  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy pastę z bobu.
  2. Bób gotujemy do miękkości, ok 20 minut (5 minut przed końcem gotowania dodajemy sól)
  3. Obieramy wystudzony bób i wrzucamy do blendera.
  4. Dodajemy ciecierzycę, olej, czosnek niedźwiedzi, ocet i blendujemy na gładką masę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Uwagi
Pastę podajemy na bułce pełnoziarnistej podgrzanej w piekarniku (180 stopni - 5 minut) i dekorujemy wcześniej ugotowanym jajkiem!
3.5.3208

DSC_0761

Podobne przepisy

  • Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymiHummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi
  • Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.
  • Jajecznica z oscypkiemJajecznica z oscypkiem
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. PysznyPasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny


1 Comment

« Dlaczego warto pić zielone koktajle
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem »

Comments

  1. Kasia says

    1 sierpnia 2016 at 14:48

    Pasta przepyszna!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in