• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.

Bezglutenowa Ciecierzyca Dodatki Orzechy Pomidory Śniadania Wegańska Wiosna

Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.

DSC_0934

Tą pastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy.
Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię.
Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC.
Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna 🙂 Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje.
Jak macie te składniki to do dzieła.

Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
Czas całkowity
10 min
 
Składniki
  • 40g orzechów włoskich
  • 10 pomidorów suszonych ( z oleju )
  • puszka ciecierzycy lub ⅓ szklanki ciecierzycy suchej
  • sól do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Ciecierzyce suchą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę z puszki używamy w 3 etapie.
  2. Orzechy mielimy.
  3. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Uwagi
Ciecierzyca musi być dobrze ugotowane, inaczej pasta będzie sucha, można wtedy dodać kilka łyżek wody z gotowania.
3.5.3208

Ciecierzyca to zdrowe, pożywne białko. Zobaczcie jakie wartości posiada.

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna – 164 kcal
Białko ogółem – 8,86 g
Tłuszcz – 2,59 g
Węglowodany – 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g
Witaminy
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Witamina C – 1,3 mg
Minerały
Żelazo – 2,89 mg
Magnez – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,53 mg
Wapń – 49 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Podobne przepisy

  • Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymiHummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira
  • Chipsy buraczane z musem z ciecierzycyChipsy buraczane z musem z ciecierzycy
  • Lody orzechoweLody orzechowe


Leave a Comment

« Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.
Sos winegret »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in