Tą pastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy.
Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię.
Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC.
Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna 🙂 Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje.
Jak macie te składniki to do dzieła.
Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 40g orzechów włoskich
- 10 pomidorów suszonych ( z oleju )
- puszka ciecierzycy lub ⅓ szklanki ciecierzycy suchej
- sól do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ciecierzyce suchą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę z puszki używamy w 3 etapie.
- Orzechy mielimy.
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Uwagi
Ciecierzyca musi być dobrze ugotowane, inaczej pasta będzie sucha, można wtedy dodać kilka łyżek wody z gotowania.
Ciecierzyca to zdrowe, pożywne białko. Zobaczcie jakie wartości posiada.
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna – 164 kcal
Białko ogółem – 8,86 g
Tłuszcz – 2,59 g
Węglowodany – 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g
Wartość energetyczna – 164 kcal
Białko ogółem – 8,86 g
Tłuszcz – 2,59 g
Węglowodany – 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g
Witaminy
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Witamina C – 1,3 mg
Minerały
Żelazo – 2,89 mg
Magnez – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,53 mg
Wapń – 49 mg
Żelazo – 2,89 mg
Magnez – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,53 mg
Wapń – 49 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Dodaj komentarz