• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi

Bezglutenowa Ciecierzyca Jesień Pomidory Śniadania Wegańska

Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi

DSC_0079 (1)

Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo…  Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie. Stworzyłam dwie wersje. Dziś pierwsza z oliwkami i pomidorami suszonymi.

Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi
 
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
Czas całkowity
7 min
 
Składniki
  • 300g ciecierzycy ugotowanej bądź z puszki
  • ząbek czosnku
  • 50g oliwek zielonych
  • 10 pomidorów suszonych z oleju
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz i sól
  • 5-10 łyżek wody
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki, oprócz wody blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dodajemy wodę.
  2. Pastę najlepiej zapakować do pojemnika zamykanego próżniowo. Przechowujemy w lodówce.
3.5.3208

DSC_0089

 

Podobne przepisy

  • Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira
  • Pasta AdzukiPasta Adzuki
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. PysznyPasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny


Leave a Comment

« Sorbet truskawka + szpinak
Keks mojej mamy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in