Omlet z szpinakiem i pomidorkami
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • garść świeżego szpinaku - pokrojony w paski
  • ½ cebuli - pokrojona w kostkę
  • ½ papryczki chili - pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 8 łyżek mleka (u mnie roślinne)
  • sól
  • pieprz
  • 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
Wykonanie
  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili - smażymy 2 minuty i dodajemy szpinak - smażymy jeszcze ok. 5 minut.
  2. W osobnej miseczce przygotowujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Mieszamy widelcem do połączenia składników.
  3. Szpinak z cebulą dodajemy do jajek. Mieszamy.
  4. Na patelnię (nie musimy jej myć) wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy.
  5. Wylewamy z powrotem jajka z szpinakiem na patelnie - (połowę zawartości miseczki, ponieważ całość jest na 2 porcje).
  6. Smażymy aż do momentu kiedy jaja się zetkną na wierzchu.
  7. Przekładamy na talerz. Do środka wkładamy pomidorki koktajlowe i składamy na pół.
  8. Przygotowujemy drugi omlet w ten sam sposób.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/omlet-z-szpinakiem-i-pomidorkami/