Omlet z szpinakiem i pomidorkami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- garść świeżego szpinaku - pokrojony w paski
- ½ cebuli - pokrojona w kostkę
- ½ papryczki chili - pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 3 jajka
- 8 łyżek mleka (u mnie roślinne)
- sól
- pieprz
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili - smażymy 2 minuty i dodajemy szpinak - smażymy jeszcze ok. 5 minut.
- W osobnej miseczce przygotowujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Mieszamy widelcem do połączenia składników.
- Szpinak z cebulą dodajemy do jajek. Mieszamy.
- Na patelnię (nie musimy jej myć) wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy.
- Wylewamy z powrotem jajka z szpinakiem na patelnie - (połowę zawartości miseczki, ponieważ całość jest na 2 porcje).
- Smażymy aż do momentu kiedy jaja się zetkną na wierzchu.
- Przekładamy na talerz. Do środka wkładamy pomidorki koktajlowe i składamy na pół.
- Przygotowujemy drugi omlet w ten sam sposób.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/omlet-z-szpinakiem-i-pomidorkami/
3.5.3208