Pisałam Wam ostatnio, że wymyśliłam omlet, ale mi nie wyszedł i zrobiłam jajecznicę LINK ( jak się okazało też smaczną ) 🙂
Teraz wróciłam do pomysłu i zmieniłam patelnie na typowo teflonową i omlet wyszedł pierwsza klasa. Dodałam też papryczkę chili i czosnek co spowodowało, że jest to wersja nieco pikantniejsza i bardziej wyrazista. To co ważne w tym przepisie patelnia na którą wylewamy jajka musi być dobrze rozgrzana, ponieważ inaczej nie da się ładnie omleta przełożyć.
Smacznego!
Omlet z szpinakiem i pomidorkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- garść świeżego szpinaku - pokrojony w paski
- ½ cebuli - pokrojona w kostkę
- ½ papryczki chili - pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 3 jajka
- 8 łyżek mleka (u mnie roślinne)
- sól
- pieprz
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
Wykonanie
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili - smażymy 2 minuty i dodajemy szpinak - smażymy jeszcze ok. 5 minut.
- W osobnej miseczce przygotowujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Mieszamy widelcem do połączenia składników.
- Szpinak z cebulą dodajemy do jajek. Mieszamy.
- Na patelnię (nie musimy jej myć) wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy.
- Wylewamy z powrotem jajka z szpinakiem na patelnie - (połowę zawartości miseczki, ponieważ całość jest na 2 porcje).
- Smażymy aż do momentu kiedy jaja się zetkną na wierzchu.
- Przekładamy na talerz. Do środka wkładamy pomidorki koktajlowe i składamy na pół.
- Przygotowujemy drugi omlet w ten sam sposób.
Dodaj komentarz