Bardzo sezonowe danie.
Szparagi są tylko w Polsce chwilę, ale jak pojawia się sezon to trzeba to wykorzystać. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję makaron z chrupiącymi szparagami i do tego sos na bazie mleczka kokosowego.
Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą.
Będzie pysznie 🙂
Makaron z zielonymi szparagami.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- 300g makaronu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża cebula- kostka
- 3 ząbki czosnku- kostka
- pęczek szparagów zielonych
- 3 łyżki kaparów
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta chili
- sól
- 1 żółtko
- oregano i pieprz na wierzch do podania
Wykonanie
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min.
- Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.
- Na koniec dodajemy odcedzony makaron, solimy do smaku i wbijamy żółtko mieszając całość.
- Podajemy posypane świeżym oregano i pieprzem.
shirtz says
Smaczne, szybkie i proste – coś dla mnie! 🙂
Monika says
świetny przepis, jednak lepiej dla środowiska używać oliwy lub masła. Są wytwarzane stosunkowo blisko od nas, albo lokalnie (masło), zaś produkcja oleju kokosowego niestety powoduje wypalanie lasów deszczowych pod uprawy i niszczenie siedlisk dzikich zwierząt. Podczas pożarów ginie wszystko co żywe. Takie są koszty nowej mody i maksymalizacji zysku. Oliwa zresztą jest najzdrowsza dla człowieka i testowana na nas od tysiącleci.