Bardzo sezonowe danie.
Szparagi są tylko w Polsce chwilę, ale jak pojawia się sezon to trzeba to wykorzystać. Można je podawać na wiele sposobów. Ja dziś proponuję makaron z chrupiącymi szparagami i do tego sos na bazie mleczka kokosowego.
Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą.
Będzie pysznie 🙂
Makaron z zielonymi szparagami.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- 300g makaronu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża cebula- kostka
- 3 ząbki czosnku- kostka
- pęczek szparagów zielonych
- 3 łyżki kaparów
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta chili
- sól
- 1 żółtko
- oregano i pieprz na wierzch do podania
Wykonanie
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min.
- Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.
- Na koniec dodajemy odcedzony makaron, solimy do smaku i wbijamy żółtko mieszając całość.
- Podajemy posypane świeżym oregano i pieprzem.

Smaczne, szybkie i proste – coś dla mnie! 🙂
świetny przepis, jednak lepiej dla środowiska używać oliwy lub masła. Są wytwarzane stosunkowo blisko od nas, albo lokalnie (masło), zaś produkcja oleju kokosowego niestety powoduje wypalanie lasów deszczowych pod uprawy i niszczenie siedlisk dzikich zwierząt. Podczas pożarów ginie wszystko co żywe. Takie są koszty nowej mody i maksymalizacji zysku. Oliwa zresztą jest najzdrowsza dla człowieka i testowana na nas od tysiącleci.