Makaron z zielonymi szparagami.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 300g makaronu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 duża cebula- kostka
  • 3 ząbki czosnku- kostka
  • pęczek szparagów zielonych
  • 3 łyżki kaparów
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony)
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta chili
  • sól
  • 1 żółtko
  • oregano i pieprz na wierzch do podania
Wykonanie
  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotowujemy szparagi: myjemy i odłamujemy zdrewniałą część*, kroimy na mniejsze części, ok.3cm.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy ok.3 min.
  4. Dodajemy szparagi, kapary, mleczko kokosowe, tymianek, pieprz, ocet, chili i smażymy ok 5-7min. aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące.
  5. Na koniec dodajemy odcedzony makaron, solimy do smaku i wbijamy żółtko mieszając całość.
  6. Podajemy posypane świeżym oregano i pieprzem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/makaron-z-zielonymi-szparagami/