Zaczęło się lato, a wraz z nim sezon na lody.
Lody domowe są bardzo proste i wiemy co jemy. Dziś propozycja bez mleka, śmietany czy jajek. Wegańskie lody na gorące dni.
Próbujecie?
Ja proponuję zamrozić takie banany, które już są bardzo żółte, wręcz zaczynają brązowieć, mają one w sobie wiele cukru, więc nie musimy wtedy lodów dodatkowo słodzić.
Lody orzechowe
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2-4
Składniki
- 2-3 banany*
- garść migdałów
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka pasty tahini
- rodzynki do dekoracji
Wykonanie
- Banany obieramy i kroimy na plastry - wstawiamy do zamrażarki na min 2 godziny.**
- Migdały mielimy w blenderze o wysokiej mocy. 1 łyżkę odkładamy do miseczki do posypania lodów na końcu.
- Do zmielonych migdałów dodajemy masło orzechowe, pastę tahini i banany. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli banany są zbyt mocno zmrożone, należy chwilę zaczekać i spróbować zblendować jeszcze raz.
- Nakładamy do pucharków, posypujemy mielonymi migdałami i rodzynkami.
Uwagi
*Banany powinny być dojrzałe, czym bardziej dojrzałe tym lepiej.
** Ja mam banany zawsze przygotowane w zamrażarce, jeżeli mroziły się dłużej jak 1 dzień to należy chwilę zaczekać przed blendowaniem.
** Ja mam banany zawsze przygotowane w zamrażarce, jeżeli mroziły się dłużej jak 1 dzień to należy chwilę zaczekać przed blendowaniem.
buildbox keygen says
I just wanted to say excellent job on the post. I added your post to my digg so friends could see.
foot cushion says
Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is
really informative. I am going to watch out for brussels.
I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing.
Cheers!