• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Syrop z pędów sosny

Bezglutenowa Wiosna Zdrowie

Syrop z pędów sosny

DSC_0246

Pędy sosny to kolejne sezonowe dobrodziejstwo lasu.
Zanim wybierzesz się na poszukiwania przeczytaj przydatne wskazówki.

➡ po pędy wybieramy się kiedy nie są zbyt małe, ale też nie powinny być zbyt długie.
8-13cm to optymalna wielkość pędów. Początek maja jest idealny na zbiory.
➡ wybieramy pędy boczne, nigdy szczytowe. Dodatkowo staramy się zbierać z wielu drzew, aby nie ogołocić jednego.
➡ do lasu idziemy z gumowymi rękawicami, ponieważ na pędach są małe brązowe łuski, które się kleją i ręce po takim zbiorze będą brązowe 🙂
➡ po zebraniu pędów, nie myjemy ich, nie ściągamy łusek, tylko kładziemy na godzinę na słońcu, aby ewentualni goście opuścili nasze zbiory.
➡ staramy się przygotować syrop od razu po zerwaniu, aby nie tracić olejków eterycznych, które są w roślinie.

Syrop jest zalecany przy bólach gardła, anginie, kaszlu. Dzięki olejkom eterycznym syrop udrożni drogi oddechowe.
Dawkowanie: 
W przypadku dolegliwości pijemy 2-4 łyżki dziennie, co kilka godzin.

Syrop z pędów sosny. Idealny dla dzieci na kaszel i ból gardła.
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
Czas całkowity
15 min
 
Składniki
  • pędy sosny (słoik)
  • cukier* (2/3 słoika)
  • 3 łyżki wody
Wykonanie
  1. Pędy sosny wystawiamy na słońce na min. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaków.
  2. Pędy można pokroić, ale nie jest to konieczne.
  3. Pędy układamy warstwowo na przemian z cukrem. Po położeniu każdej warstwy ugniatamy ręką.
  4. Wierzch przykrywamy cukrem i mocno ugniatamy.
  5. Wlewamy wodę i zakręcamy słoik, nie musi być szczelnie.
  6. Wystawiamy w słoneczne miejsce(np. na parapecie) na min. 3 tygodnie. Co kilka dni zaglądamy do słoika i przyduszamy pięścią. Syrop pojawić powinien się w ciągu 2-3 dni.
  7. Gotowy syrop będzie bardzo aromatyczny i nabierze brązowego koloru, zlewamy do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Uwagi
Cukier może być zarówno biały jak i brązowy. Ja wolę brązowy.
3.5.3208

DSC_0176

Podobne przepisy

  • Kaszotto warzywneKaszotto warzywne
  • Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wodyWoda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody
  • Zdrowe kakaoZdrowe kakao
  • Sałatka z ryżemSałatka z ryżem


Leave a Comment

« Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym
Lody orzechowe »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in