
Zupa krem z dyni. W swoim smaku delikatna, ale dodając odrobinę chili nadamy jej ostrości i wyrazistości. Krem idealny na jesień i zimę, rozgrzewa i syci. Warto dodać do ulubionych i zachwycić znajomych i rodzinę.
Dziś wersja na thermomix.
Krem smakuje najlepiej na drugi dzień. Podajemy z grzankami lub śmietaną.
Krem z dyni. Najlepszy! Wersja TM.
 Czas przygotowania
 Czas gotowania
 Czas całkowity
 Ilość porcji: 4
 Składniki
 - 1 mała cebula pokrojona na ćwiartki
 - 2 ząbeki czosnku
 - kawałek 1 cm imbiru
 - chili (świeże lub suszone) według uznania
 - 20 g oliwy z oliwek
 - 800 g obranej i pokrojonej dyni
 - jedna kolba kukurydzy (ziarna) lub puszka kukurydzy
 - 800 g bulionu warzywnego
 - przyprawa uniwersalna
 - 1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
 - 1 łyżka płatków papryki czerwonej suszonej lub papryki słodkiej
 - szczypta soli
 
Wykonanie
 - Cebulę, czosnek, imbir i świeże chili włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5 s/obr. 6.
 - Dodać oliwę i dusić 3 min temperatura 100stopni/obr. 2.
 - Dodać pokrojoną dynię, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
 - Dodać kukurydzę.
 - Dodać bulion i pozostałe przyprawy.
 - Gotować 17 min/100°C/obr. 2.
 - Zmiksować 30 s. zwiększając obroty z 1 do 8.
 




Zupę z dyni robiłam zawsze z samej dyni hokkaido, ale weźmiemy się za wersję z kukurydzą <3 U nas dzieci bardzo lubią zupy krem
Zupa krem bardzo dobra.