• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Zdrowie / Jakie jajka wybrać?

Zdrowie

Jakie jajka wybrać?

jakie jajka wybrać?

Temat, który jest poruszany bardzo często, ale nie do końca tak jak jest to w rzeczywistości.

Jajka produkowane w Polsce ostemplowane są 11 znakowym kodem, który ma postać X-YY-AABBCCDD np. 0-PL-10171302.

Najważniejsza jest pierwsza cyfra X, która oznacza:

0 – chów ekologiczny (kury wolnowybiegowe, karmione jedynie naturalnymi produktami, które mają możliwość przebywania na świeżym powietrzu, zaspokajać swoje naturalne potrzeby. Kury poruszają się swobodnie dzieki czemu mają mocniejsze kości. Mogą korzystać z grzęd, wybierać miejsca gniazdowania)

1 – chów wolnowybiegowy (kury w ciągu dnia mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu, zwykle pokrytego roślinnością)

2 – chów ściółkowy (kury trzymane są w budynkach, gdzie maksymalne zagęszczenie wynosi 25 ptaków na m². ptaki mają dostę do skrzynek z gniazdami, pożywienia i wody. Sciółka znajduje się na najniższym poziomie)

3 – chów klatkowy (kury cały czas znajdują się w klatkach. Podłoga klatki wykonana jest z siatki drucianej a sama klatka wyposażona jest w sprzęt do karmienia, pojenia i zbierania jaj)

Pozostałe liczby kodu X-YY-AABBCCDD to oznaczenia producenta jaj (weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta).

YY – kraj pochodzenia (PL dla Polski)

AA – kod województwa

BB- kod powiatu

CC – kod zakresu działalności

DD – kod fermy w danym powiecie

Rekomenduje się najczęściej jedzenie jaja z typem 0 i 1, natomiast typ 1 oznacza to że kura chodzi na wolności to nie znaczy jednak, że zjada “dobry” wartościowy pokarm. Taka kura, może spożywać np. paszę z GMO, gdzie w moim odczuciu nie wiem czy warto się oszukiwać i kupować jajko 1 bo kurka jest szczęśliwa.

Jeżeli rzeczywiście Ci zależy na tym, aby kupować wartościowe jajko, wybierz oznaczenie 0 lub jajka od kury zielononóżki. 

Zielononóżka to polska rasa kur, jest przystosowana do chowu w warunkach naturalnych. Nie wolno trzymać jej w ciasnych klatkach, lecz należy przygotować specjalne wybiegi i pastwiska obsiewane mieszanką roślin motylkowych i ziół (koniczyna, lucerna, Łubin, wyka, krwawnik, pokrzywa). Odpłaca za to jajami charakteryzującymi się obniżoną zawartością cholesterolu ( ok 30% mniej cholesterolu).

Jajka kur zielononóżek są dużo mniejsze od „normalnych” jaj, mają barwę jasnokremową i wyjątkowe wartości odżywcze.

kura

Podobne przepisy

  • Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wodyWoda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody
  • Jak się zabezpieczyć przed koronawirusemJak się zabezpieczyć przed koronawirusem
  • Smog – jaka jest prawdaSmog – jaka jest prawda
  • Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić.Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić.


Leave a Comment

« Krem z dyni. Najlepszy! Wersja Thermomix.
Smog – jaka jest prawda »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in