Kaszotto warzywne czyli kasza i warzywa. Dziś niezwykle szybka i prosta wersja, ponieważ możecie do przepisu użyć mrożonych warzyw.
Ja jestem zwolennikiem, aby poza sezonem używać warzyw mrożonych, bo są one zbierane w sezonie i mają czasem więcej składników odżywczych, niż te które możemy kupić w markecie w sekcji Owoce i Warzywa.
Kaszoto warzywne
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- Szklanka suchej kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
- 1 łyżka oliwy extra
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- opakowanie mix warzyw mrożonych
- ⅓ szklanki wody
- 2 łyżki carry
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kaszę gotujemy wcześniej według przepisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodajemy warzywa mrożone i smażymy kilka minut, mieszając.
- Po ok 3 minutach dodajemy wodę i przyprawę carry. Dusimy pod przykryciem do momentu kiedy warzywa będą al dente (ok. 7-10 minut)
- Na koniec dodajemy kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
- Podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz