Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 150g rodzynek
  • 8 łyżek likieru Amaretto
  • 17 jabłek dużych (małych ok. 20)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2,5 łyżki mielonego lnu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min.
  2. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę.
  3. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut.
  4. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając.
  5. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami.
  6. Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy do formy i układamy, dość mocno je przyciskając.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175 stopni, na ok 90 min.
  8. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ciasto-jablkowe-z-cynamonem-weganskie/