• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Ciasta / Ciasteczka marchewkowe

Ciasta Desery Marchew Wegańska Zima

Ciasteczka marchewkowe

DSC_0974

 

Ciasteczka marchewkowe bez nabiału i jajek, to moja propozycja na Walentynki. Kochani mężczyźni, możecie przygotować taki smakołyk dla swoich kobiet i uwierzcie mi będzie to duże zaskoczenie 💜 💜 💜

Ciasteczka możesz polać czekoladą, będą jeszcze ciekawsze.

Ciasta bez jajek, nabiału – typowo wegańskie, nie tylko dla alergików 🙂

 

5.0 from 1 reviews
Ciasteczka marchewkowe
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas całkowity
35 min
 
Ilość porcji: 10 ciasteczek
Składniki
  • 1 ½ szklanki mieszanki mąki ( można pomieszać pełnoziarnistą z zwykłą pszenną)
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rozdrobnionej marchewki* (ok. 2 średnie marchewki)
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki tahini
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki rumu/amaretto
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
Wykonanie
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg.
  2. Do rodzynek dodajemy rum i moczymy ok 10 minut.
  3. W jednej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, przyprawy.
  4. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: marchewkę, olej, wodę, tahini.
  5. Mokre składniki dosypujemy do sypkich - mieszamy i dodajemy rodzynki wraz z rumem.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bierzemy kulkę masy - duża łyżka, układamy ją na blaszce i ręką lub łyżką formujemy ciastko. Nie musi być idealne 🙂 Pieczemy 20 - 25 minut. Na koniec pieczenia możemy zwiększyć temperaturę do 210 stopni, ciasteczka będą chrupkie.
Uwagi
* Marchewkę możemy zetrzeć na małych oczkach na tarce, lub użyć rozdrabniarki. Ja użyłam thermomixa- 10 sekund obroty 6.
3.5.3208

DSC_0952

Podobne przepisy

  • Batoniki owsiane bez cukru i mąkiBatoniki owsiane bez cukru i mąki
  • Keks mojej mamyKeks mojej mamy
  • Piernik mojej mamy w 5 minutPiernik mojej mamy w 5 minut
  • Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistejMuffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej


9 komentarzy

« Makaron ryżowy z warzywami. 15 minut!
Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE. »

Comments

  1. MintElegance says

    14 lutego 2017 at 08:41

    próbowałam ciasta marchewkowego, ciasteczek jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  2. super dzieciaczki says

    14 lutego 2017 at 08:41

    Muszę w końcu spróbować jakiegoś ciasta z marchewki. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. Daria | Mistrzyni Codzienności says

    14 lutego 2017 at 08:42

    Wyglądają świetnie – zapisuję do zrobienia!
    #govegan <3

    Odpowiedz
    • Magda says

      14 lutego 2017 at 09:05

      Cieszę się 🙂

      Odpowiedz
  4. Agnieszka says

    14 lutego 2017 at 08:44

    Uwielbiam takie ciasteczka. Szczególnie do kawki. Przepis chętnie wypróbuję w weekend.

    Odpowiedz
  5. Patrycja Story says

    14 lutego 2017 at 08:54

    Wyglądają pysznie<3

    Odpowiedz
    • Magda says

      14 lutego 2017 at 09:06

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  6. Maria z JakZdrowoZyc.pl says

    14 lutego 2017 at 09:29

    Fajne 🙂 Ja robię podobne w foremkach na muffinki, ale chętnie spróbuję też ciasteczek.
    U mnie to sposób na wykorzystanie resztek marchewki z wyciskania soku 🙂

    Odpowiedz
  7. wielopokoleniowo says

    4 czerwca 2017 at 15:07

    Z marchewki bardzo często robię muffinki, ciastek jeszcze nie próbowałam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in