• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Sałatka z bakłażana i granatu

Bezglutenowa Dodatki Jesień Kolacje Wegetariańska Wiosna Zima

Sałatka z bakłażana i granatu

Kolejna propozycja na przekąskę, która zachwyca smakiem.

Może być podawana w wersji ciepłej jak i zimnej.

Sałatka z bakłażana i granatu
 
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
15 min
 
Ilość porcji: 3
Składniki
  • 450 g bakłażana (1-2, w zależności od wielkości)
  • Oliwa z oliwek
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka soku z granatów
  • 9 łyżek grubego jogurtu w greckim stylu
  • 1 garść nasion granatu
Wykonanie
  1. Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony lub do złotego koloru) - musisz to zrobić partiami, dodając w razie potrzeby więcej oleju, ponieważ bakłażany dużo absorbują.
  3. Przenieś bakłażany na ręczniki papierowe, pozostaw do ostygnięcia przed schłodzeniem.
  4. SOS: drobno posiekaj liście mięty. Za pomocą tłuczka i moździerza zmiażdż czosnek, dodaj szczyptę soli morskiej. Gdy pasta będzie gładka, dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet, sok z granatów i miętę.
  5. Ułóż plastry bakłażana na talerzu do serwowania, a następnie polej jogurtem, skrop je dressingiem i rozrzuć nasiona granatu.
3.5.3251

Przepis od Jamie Oliver

SONY DSC

Podobne przepisy

  • Chipsy buraczane z musem z ciecierzycyChipsy buraczane z musem z ciecierzycy
  • Smalec z fasoli. Wegański.Smalec z fasoli. Wegański.
  • Pasztet żurawinowo-pistacjowyPasztet żurawinowo-pistacjowy
  • Deser z owocami i nasionami chiaDeser z owocami i nasionami chia


Leave a Comment

« Kalendarz pylenia roślin w Polsce
Jak się zabezpieczyć przed koronawirusem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in