Kolejna propozycja na przekąskę, która zachwyca smakiem.
Może być podawana w wersji ciepłej jak i zimnej.
Sałatka z bakłażana i granatu
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 3
Składniki
- 450 g bakłażana (1-2, w zależności od wielkości)
- Oliwa z oliwek
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka soku z granatów
- 9 łyżek grubego jogurtu w greckim stylu
- 1 garść nasion granatu
Wykonanie
- Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony lub do złotego koloru) - musisz to zrobić partiami, dodając w razie potrzeby więcej oleju, ponieważ bakłażany dużo absorbują.
- Przenieś bakłażany na ręczniki papierowe, pozostaw do ostygnięcia przed schłodzeniem.
- SOS: drobno posiekaj liście mięty. Za pomocą tłuczka i moździerza zmiażdż czosnek, dodaj szczyptę soli morskiej. Gdy pasta będzie gładka, dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet, sok z granatów i miętę.
- Ułóż plastry bakłażana na talerzu do serwowania, a następnie polej jogurtem, skrop je dressingiem i rozrzuć nasiona granatu.
Przepis od Jamie Oliver

SONY DSC
Dodaj komentarz