Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 250 g dużych buraków
- 3 gałązki świeżego tymianku
- Oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 x 400g puszki ciecierzycy
- 2 łyżki tahini
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Oliwa z oliwek
- Kiełki świeże
- Rozgrzej piekarnik do 200ºC
- Buraczki obrać i pokroić w cienkie plastry, a następnie umieścić w misce. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószamy tymiankiem. Mieszamy.
- Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Obierz i zmiażdż czosnek do blendera, a następnie wlej ciecierzycę z sokiem.
- Dodaj pozostałe składniki z łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i blenduj na gładką masę.
- Doprawić do smaku, a następnie wlać do małej miski, skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i podawać z chipsami i kiełkami.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chipsy-buraczane-z-musem-z-ciecierzycy/
3.5.3251