Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 250 g dużych buraków
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 x 400g puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Oliwa z oliwek
  • Kiełki świeże
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC
  2. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plastry, a następnie umieścić w misce. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószamy tymiankiem. Mieszamy.
  3. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące. Zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Obierz i zmiażdż czosnek do blendera, a następnie wlej ciecierzycę z sokiem.
  5. Dodaj pozostałe składniki z łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i blenduj na gładką masę.
  6. Doprawić do smaku, a następnie wlać do małej miski, skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i podawać z chipsami i kiełkami.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chipsy-buraczane-z-musem-z-ciecierzycy/