Pyszne i bardzo szybkie niedzielne śniadanie. Uwielbiam takie rozpoczęcie dnia.
Czasem najprostsze przepisy są najlepsze.
W tej propozycji należy pamiętać o tym, aby pomidory leżały min. 2 godziny w temperaturze pokojowej. One mają zupełnie inny smak.
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 4 bułeczki pełnoziarniste
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół.
- Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Do miseczki dodajemy pokrojone na dość małą kostkę pomidory, przeciśnięty czosnek przez praskę i posiekaną bazylię. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Po około 4-5 minutach bułeczki powinny być chrupkie z zewnątrz, ale miękkie w środku, wtedy je wyjmujemy z pieca i na wierzch kładziemy przygotowane pomidory.
- Jemy na ciepło.

Dodaj komentarz