• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Śniadania / Granola domowa

Śniadania Wegetariańska Zima

Granola domowa

granola3

Granola jest niezwykle prosta i szybka do wykonania. Jest tak skomponowana, aby miała jak największą wartość odżywczą, omijając cukier i olej, który często w granoli się pojawia. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, owocami.

Granola domowa
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas całkowity
40 min
 
Składniki
  • 250g płatków żytnich/owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50g pestek dyni
  • 20g sezamu (najlepiej niełuskanego)
  • 20g wiórek kokosowych
  • 30g orzechów laskowych
  • 30g płatków migdałowych
  • 50g moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 50g fig
  • 50g rodzynek bądź żurawiny
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
  • ⅓ szklanki herbaty zaparzonej czarnej/zielonej, ja użyłam jaśminowej
  • 1lyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
Wykonanie
  1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, termoobieg.
  2. W większej misce wymieszać płatki, siemię lniane, dynie, sezam, wiórki, migdały, orzechy.
  3. W innej miseczce mieszamy tahini, cytrynę, miód, kardamon i cynamon. Dodajemy na koniec herbatę i całość wlewamy do miski z suchymi składnikami.
  4. Płatki powinny być lekko wilgotne. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy mieszankę.
  5. Pieczemy na środkowej wysokości 20-30 minut, mieszając co 10 minut.
  6. Po 20 minutach granola jest gotowa, natomiast ja lubię taką chrupką, delikatnie spieczoną na kolor złoty, dlatego proponuję zostawić na 30 minut.
  7. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku.
3.5.3208

granola 2

 

Podobne przepisy

  • Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechamiPlacuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami
  • Batoniki owsiane bez cukru i mąkiBatoniki owsiane bez cukru i mąki
  • Sos winegretSos winegret
  • Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistejMuffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej


Leave a Comment

« Kapuśniak warzywny z białej kapusty
Pasta do chleba z soczewicy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in