Batonik śniadaniowy jest idealny na przekąskę w pracy, ponieważ daje energię i pobudza do działania. Te batoniki owsiane są bez cukru, miodu, ksylitolu, stewi i innych słodkich zastępników. Słodycz nadają suszone owoce, dlatego przed upowszechnieniem zrobiłam test na Oliwce, mojej małej sąsiadce, czy najmłodszym będzie smakować, taka słodycz bez cukru:).
Oliwka mówi że smakuje 🙂 🙂
Ja polecam bo to zdrowa, pożywna przekąska i cukier naprawdę jest w niej zupełnie zbędny.
Batoniki owsiane bez cukru i mąki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka suszonych owoców: daktyle, żurawina, rodzynki, morele, śliwki
- 1 szklanka orzechów : włoskie, pekan, laskowe, migdały
- 4 dojrzałe banany średnie
- 1 szklanka słonecznika bądź dyni, może być pół na pół
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1 czubata łyżka cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Termoobieg.
- Do rozdrabniacza wsypujemy płatki owsiane i na małych obrotach miksujemy, nie mielimy na pył, ale tylko delikatnie rozdrabniamy.
- Do rozdrabniacza następnie dodajemy suszone owoce i orzechy, również mielimy na większe kawałki. To jest wersja ekspresowa, oczywiście można wszystkie podane wyżej składniki posiekać nożem, ale będzie to trochę dłużej trwało.
- Do naszych składników dodajemy rozgniecione widelcem banany, słonecznika/dynię, siemię lniane, sezam, cynamon i sól. Mieszamy.
- W foremce (ja użyłam okrągłej o średnicy 25cm, ale może być i keksówka) dociskamy gotową masę, tak żeby była dobrze ubita.
- Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. na dolny ruszt.
- Po tym czasie masa powinna być delikatnie zarumieniona i zwarta. Wyciągamy z piekarnika i ustawiamy na kratce do wystygnięcia. Na koniec wyciągamy masę z foremki i wycinamy batony, mogą być podłużne lub takie na jeden kęs. To zależy od Was.
Dodaj komentarz