Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i olejkiem pomarańczowym.
Ja mam dostęp do olejków najwyższej jakości, tłoczonych na zimno, które świetnie sprawdzają się w wypiekach, bo są naturalne, a nie te sklepowe syntetyczne, które nie mają nic wspólnego z zdrowym jedzeniem.
Olejki dodawane do wypieków mogą znacząco zmienić aromat potrawy i nadać niepowtarzalną jakość 🙂
Zastosowanie olejku pomarańczowego:
- Znany ze swoich naturalnych właściwości oczyszczających
- Można go używać do odświeżania zapachu prania, toreb z odzieżą do ćwiczeń, kuchni itp
- Można go wetrzeć w dłonie i wdychać
- Podobnie jak inne olejki cytrusowe ma orzeźwiający i pobudzający aromat
Jeżeli szukasz dobrych jakościowo olejków – napisz do mnie, chętnie Ci podpowiem jakie wybrać
Ciasteczka z ciecierzycy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 470g (2 i ½ szklanki) ciecierzycy ugotowanej
- 50g (2 łyżki) masła orzechowego
- 100g pasty tahini
- 120g (1 szklanka) miodu pszczelego wielokwiatowego
- po ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 5 kropli olejku pomarańczowego
- 1 tabliczka czekolady do polania
Wykonanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg. 2 blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciecierzyce blendujemy na gładką masę (może być blender kielichowy) i dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy.
- Wersja THERMOMIX: Do thermomixa wsypujemy składniki według podanej kolejności.Mieszamy około 1 minuta, obroty 5 pomagając sobie kopystką.
- Łyżką dużą układamy ciasteczka na blaszce i po ułożeniu od razu wstawiamy do piekarnika na dolny ruszt. Drugą blachę wstawiamy po ułożeniu kolejnej partii ciasteczek na wyższy ruszt.
- Pieczemy około 20 minut aż do suchego patyczka, sprawdzamy żeby się nie przypaliły.
- Po wystygnięciu polać roztopioną czekoladą.
Filiżanka Szczęśia says
Wyglądają bardzo apetycznie:)
Alicja says
Apetycznie no i przede wszystkim zdrowo!:)