Ciasteczka z ciecierzycy
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 470g (2 i ½ szklanki) ciecierzycy ugotowanej
  • 50g (2 łyżki) masła orzechowego
  • 100g pasty tahini
  • 120g (1 szklanka) miodu pszczelego wielokwiatowego
  • po ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 5 kropli olejku pomarańczowego
  • 1 tabliczka czekolady do polania
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg. 2 blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ciecierzyce blendujemy na gładką masę (może być blender kielichowy) i dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy.
  3. Wersja THERMOMIX: Do thermomixa wsypujemy składniki według podanej kolejności.Mieszamy około 1 minuta, obroty 5 pomagając sobie kopystką.
  4. Łyżką dużą układamy ciasteczka na blaszce i po ułożeniu od razu wstawiamy do piekarnika na dolny ruszt. Drugą blachę wstawiamy po ułożeniu kolejnej partii ciasteczek na wyższy ruszt.
  5. Pieczemy około 20 minut aż do suchego patyczka, sprawdzamy żeby się nie przypaliły.
  6. Po wystygnięciu polać roztopioną czekoladą.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ciasteczka-z-ciecierzycy/