Kotleciki z tofu i pieczarek czyli niedzielny wege obiad 🙂
Bardzo smaczne, wilgotne i maja jedną wadę – znikają w oka mgnieniu 🙂 Nie musisz mieć dużej wprawy, żeby zrobić taki obiad. Trzeba uważać tylko przy smażeniu bo kotlety są delikatne i potrzebują delikatnego traktowania 🙂
Propozycja podania:
⚪ Mix sałat polany sosem winegret
Kotleciki z tofu i pieczarek
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: Kotleciki z tofu i pieczarek
Recipe type: 2-4
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 15 obranych pieczarek
- ½ cebuli białej
- ⅓ szklanki płatków jaglanych
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ pietruszki suszonej
- olej kokosowego do smażenia
Wykonanie
- Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i odstawić na min. godzinę, aby tofu się zamarynowało.
- Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodaj pieczarki, cebulkę, czosnek. Smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Po około godzinie mamy składniki gotowe - tofu zamarynowane i patelnia z pieczarkami przestygnieta
- Do miski dodajemy wszystkie składniki z przepisu i mieszamy ręką. Jeżeli kotleciki są zbyt mokre możemy dodać jeszcze płatków jaglanych.
- Smażymy aż do zarumienienia z obu stron.
Jasminnum says
Kotleciki wyglądaja smakowicie, ale czas ich robienia… hmmm coś chyba za krótko☺