Sos klasyka, do dań podawanych na zimno.
Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego – olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos jest bogaty w kwasy omega 3.
Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera.
Sos winegret
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, delikatesowej
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Do miseczki nalewamy olej.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód i sok z cytryny.
- Energicznie mieszamy aż do połączenia składników (można użyć blendera).
Dodaj komentarz