Kotleciki z tofu i pieczarek
Ilość porcji: 
Recipe type: 2-4
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 15 obranych pieczarek
  • ½ cebuli białej
  • ⅓ szklanki płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól ziołowa do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ pietruszki suszonej
  • olej kokosowego do smażenia
Wykonanie
  1. Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i odstawić na min. godzinę, aby tofu się zamarynowało.
  2. Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodaj pieczarki, cebulkę, czosnek. Smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  4. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Po około godzinie mamy składniki gotowe - tofu zamarynowane i patelnia z pieczarkami przestygnieta
  6. Do miski dodajemy wszystkie składniki z przepisu i mieszamy ręką. Jeżeli kotleciki są zbyt mokre możemy dodać jeszcze płatków jaglanych.
  7. Smażymy aż do zarumienienia z obu stron.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/kotleciki-z-tofu-i-pieczarek/