Makaron z warzywami i szpinakiem w wersji bezglutenowej, bo makaron jest z mąki kukurydzianej.
Danie szybkie w wykonaniu, wystarczy wrzucić warzywa na patelnię podsmażyć, zmiksować i prawie gotowe.
Warzywa nie muszą być zmiksowane na gładką masę, mogą być większe kawałki, to nic nie szkodzi.
Banalnie prosty przepis, który trudno żeby się nie udał!
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- 500g makaron (u mnie bezglutenowy)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 papryki średnie
- 1 cukinia
- garść listków świeżego oregano
- 1 łyżka kozieradki
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli)
- garść szpinaku
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty czosnek.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, a także listki oregano, kozieradkę i paprykę. Smażyć wszystko razem do miękkości warzyw czyli ok. 15 minut.
- Patelnię zdjąć z ognia i blenderem zmiksować ok. 1 minuta.
- Dodać do rozdrobnionych warzyw passatę pomidorową, szpinak i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z makaronem.
Dodaj komentarz