Chciałam nazwać kulki z tofu jako pulpeciki, czy klopsy.
Powstrzymałam się jednak, czytając komentarze przy moich wege pasztetach, że pasztet bez mięsa to już nie pasztet 🙂
Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie 🙂
Samo danie jest bardzo sycące.
Bez glutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to 🙂
Bez glutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to 🙂
Makaron z kulkami tofu, do tego sos z pomidorów i jarmużu… Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone.
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- ---- Kulki tofu:
- 300g tofu naturalnego
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżka octu winnego
- 1 łyżka koperku (suszony lub świeży)
- 5 łyżek ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- szczypta chili
- pieprz, sól
- 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia)
- ---- Sos :
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście jarmużu (ok 100g)
- 2 średnie pomidory
- 1 puszka pomidorów -kostka
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
- ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g
Wykonanie
- MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- KULKI. Do blendera wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego.
- Blendujemy na gładką masę.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i układamy kulki obok siebie. Smażymy ok 10 min aż z każdej strony się zarumienią. Jeżeli chcemy, aby były chrupiące, pod koniec smażenia zwiększamy gaz. Kulki przekładamy na inny talerz.
- SOS. Patelnię po kulkach nie myjemy, tylko wykorzystujemy do zrobienia sosu.
- Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty.
- Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dusimy ok 10 minut. Pomidory nie powinny być bardzo miękkie.
- Na koniec dodajemy makaron i kulki tofu. Mieszamy.
Dodaj komentarz