Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym.
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • ---- Kulki tofu:
  • 300g tofu naturalnego
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka koperku (suszony lub świeży)
  • 5 łyżek ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta chili
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia)
  • ---- Sos :
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście jarmużu (ok 100g)
  • 2 średnie pomidory
  • 1 puszka pomidorów -kostka
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól
  • ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g
Wykonanie
  1. MAKARON gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. KULKI. Do blendera wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego.
  3. Blendujemy na gładką masę.
  4. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i układamy kulki obok siebie. Smażymy ok 10 min aż z każdej strony się zarumienią. Jeżeli chcemy, aby były chrupiące, pod koniec smażenia zwiększamy gaz. Kulki przekładamy na inny talerz.
  6. SOS. Patelnię po kulkach nie myjemy, tylko wykorzystujemy do zrobienia sosu.
  7. Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty.
  8. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki razem z sokiem, koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dusimy ok 10 minut. Pomidory nie powinny być bardzo miękkie.
  9. Na koniec dodajemy makaron i kulki tofu. Mieszamy.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/makaron-z-kulkami-tofu-i-sosem-pomidorowym/