Leczo jest jednym z moich ulubionych przepisów. Robi się go szybko i zawsze wychodzi dobre. Ja proponuję Wam leczo w wersji ostrzejszej z groszkiem cukrowym, który świetnie się sprawdza i urozmaica tą potrawę.
Leczo wegetariańskie. PYCHA
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- papryczka chili
- 2 małe cukinie
- 2 papryki czerwona i żółta
- 250g groszku cukrowego
- 400g pomidorów z puszki w kawałkach
- 250g passaty pomidorowej
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Rozgrzewamy głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem.
- Wlewamy olej i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i chili. Smażymy około 5 minut.
- Następnie na patelnię dodajemy paprykę, cukinię pokrojone w grubą kostkę i groszek cukrowy w całości. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dość duży ogień.
- Po tym czasie zmniejszamy gaz, dodajemy pomidory, passatę, wodę, oregano i delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze 4-5 minut, na koniec dodajemy cukier, paprykę i jeszcze raz solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!
Dodaj komentarz