Makaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie musicie spróbować, naprawdę warto.
Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie.
Makaron z cukinią
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 200-250g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
- 1 cebula średnia pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 3 łyżki oleju
- 1 cukinia średnia pokrojona w plastry
- 1 łyżka suszonego chili jalapeno
- sól i pieprz
- Sos:
- ¼ szklanki wody z makaronu
- 2 łyżki śmietany 18% ( lub śmietanki sojowej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki posiekanej na drobno świeżej mięty
- 100g sera żółtego startego na tartce lub parmezanu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- Do posypania:
- starty ser
- świeży pieprz
- posiekana mięta
Wykonanie
- Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu.
- Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min.
- Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą
- Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony.
- Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki.
- Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty.
- Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy.
- Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem.
Dodaj komentarz