W tym koktajlu jest magiczny składnik- SPIRULINA.
W skład spiruliny wchodzi białko pochodzenie roślinnego (60-70%), które jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, beta-karoten, kwas foliowy, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy, żelazo,wapń, mangan, cynk, miedź i selen. Spirulina jest źródłem witamin A, C, D, E, K i z grupy B (B 12, B 1, B 2, B 6).
Dlaczego spirulina?
– obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów
– wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie) – osłabiają stany lękowe
– wyizolowany ze spiruliny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: grypy, świnki, odry, opryszczki, zwykłego przeziębienia a nawet HIV, przez co redukuje częstotliwość infekcji wirusowych.
– pomniejsza wrzody
– oczyszczają organizm i odtruwa go
– idealny na anemię, ponieważ ma dobrze przyswajalne żelazo
– ogranicza działanie chorobotwórczych bakterii i grzybów (hamuje też stany zapalne)
– pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA
– niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową
– wzmacnia system odpornościowy
– zapobiega osteoporozie
– wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt)
– stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego
– fenyloetyloamina zawarta w spirulinie powoduje wzrost aktywności umysłowej i poprawia samopoczucie w przypadku depresji
Spirulinę dodaję nie tylko do koktajli, ale także do potraw np. do pesto bazyliowego, które już niedługo na blogu. Warto dodać ten koktajl do ulubionych, bo to samo zdrowie.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- ½ ananasa małego
- 2 banany
- 1 łyżka spiruliny
- 2 łyżki miodu
- 10 kostek lodu
- Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy.
- Wszystkie składniki blendujemy.
Dodaj komentarz