• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Ciasta / Keks mojej mamy

Ciasta Orzechy Wegetariańska Zima

Keks mojej mamy

keks

Kolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo 🙂

Keks mojej mamy
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
50 min
Czas całkowity
1 godzina
 
Składniki
  • 250g maki pszennej
  • 250g cukry pudru
  • 250g masła
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd)
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
Wykonanie
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, termoobieg.
  2. Masło ucierać dodając stopniowo cukier puder i żółtka.
  3. Do gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia.
  4. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno.
  5. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm
  6. Piec ok 50 min.
3.5.3208

DSC_0991

Podobne przepisy

  • Piernik mojej mamy w 5 minutPiernik mojej mamy w 5 minut
  • Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistejMuffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej
  • Ciasteczka marchewkoweCiasteczka marchewkowe
  • Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechamiPlacuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami


Leave a Comment

« Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi
Koktajl kasza jaglana + ananas + banany + spirulina. Koktajl zdrowia »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in