W momencie kiedy przestajesz jeść wędliny, masło, ser to okazuje się, że w głowie jest pustka co położyć na chleb, żeby było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam.
Pasta do chleba z soczewicy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- ⅓ szklanki soczewicy zielonej
- 8 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżki oleju z zalewy
- ¾ szklanki słonecznika
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta chili
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie
- Soczewicę najlepiej wcześniej pomoczyć przez kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
- Soczewicę gotujemy ok. 15 minut, aż zrobi się miękka.
- Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.
Dodaj komentarz