• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Makarony / Wegetariańskie spaghetti bolognese

Makarony Obiad Pieczarki Pomidory Soczewica Wegańska Wiosna

Wegetariańskie spaghetti bolognese

DSC_0170

Jakie to jest smaczne ‼️‼️

Wegańskie danie 🌱🌿🌱 aromatyczne, pełne smaku, zaskakujące i niepowtarzalne.

Jest tyle zamienników mięsa mielonego, które w wersji klasycznej jest podstawą sosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie.

Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi.

Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień będzie smakował jeszcze lepiej 💪🏻👌🏻👌🏻

Wegetariańskie spaghetti bolognese
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
30 min
 
Ilość porcji: 4
Składniki
  • makaron spaghetti - opakowanie 200g.
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu)
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka wody
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść bazylii posiekanej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia.
Wykonanie
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia)
  3. Dodajemy następnie pomidory, soczewicę, wodę, pieczarki i gotujemy ok 10 minut.
  4. Zmniejszamy ogień dodajemy pozostałe składniki czyli bazylię, sól, kozieradkę, sos sojowy, majeranek. Dusimy jeszcze ok 10 minut aż soczewica sie rozpadnie i sos będzie gęsty.
  5. Dodajemy na koniec makaron. Mieszamy dokładnie.
  6. Podajemy polane oliwą i posypane bazylią.
3.5.3208

 

DSC_0189

 

Podobne przepisy

  • Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkamiPierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira
  • Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowymMakaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym
  • Makaron z cukinią i boczniakamiMakaron z cukinią i boczniakami


3 komentarze

« Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.
Szparagi z patelni z pieczonym czosnkiem »

Comments

  1. Strefa Koloru - Edyta Jabłońska says

    4 czerwca 2017 at 18:32

    Na pewno zrobię takie spaghetti :), wygląda pysznie!!!

    Odpowiedz
  2. Konceptualnik says

    4 czerwca 2017 at 22:30

    Uwielbiam makarony 😀 tej wersji jeszcze nie próbiwałam, ale chyba nadszedł czas. Zdjęcia cudne, aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  3. Konceptualnik says

    4 czerwca 2017 at 22:31

    Uwielbiam makarony 😀 tej wersji jeszcze nie próbowałam, ale chyba nadszedł czas. Zdjęcia cudne, aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj Konceptualnik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in