• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Ciasta / Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.

Ciasta Dodatki Wegańska

Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.

DSC_0001

Ciasto do pizzy idealne, o wiele zdrowsze niż tradycyjne, bo zawiera mąkę pełnoziarnistą. Dodatkowo nie wymaga czekania aż ciasto wyrośnie.

Jeżeli do tej pory robiłeś pizze i ciasto nie spełniało Twoich oczekiwań to spróbuj tego przepisu. Potrzebujesz tylko wagi, ponieważ dla osób, które zaczynają przygodę z gotowaniem, stwierdzenie że ciasto powinno być elastyczne, może być niezbyt precyzyjne 🙂

Ciasto pełnoziarniste na pizze. IDEALNE.
 
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
40 min
 
Ilość porcji: 2 blachy
Składniki
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 200g wody letniej
  • 25g drożdży
  • 30g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
Wykonanie
  1. Do letniej wody dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
  2. W misce mieszamy mąkę pszenną i pełnoziarnistą z solą i wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto na oprószonej mąką stolnicy przez około 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na średnicę większą niż blaszka.
  4. Blaszki ok 30 cm smarujemy oliwą.
  5. Układamy ciasto i zawijamy brzegi do środka.
  6. Ciasto smarujemy dowolnym sosem, dodajemy ulubione dodatki, posypujemy serem.
  7. Pieczemy ok. 20 min w wcześniej nagrzanym piekarniku do 230 stopni C.
3.5.3208

 

Podobne przepisy

  • Ciasteczka marchewkoweCiasteczka marchewkowe
  • Keks mojej mamyKeks mojej mamy
  • Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistejMuffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej
  • Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.


Leave a Comment

« Ciasteczka marchewkowe
Wegetariańskie spaghetti bolognese »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in