Wegetariańskie spaghetti bolognese
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • makaron spaghetti - opakowanie 200g.
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu)
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 szklanka wody
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść bazylii posiekanej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia.
Wykonanie
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia)
  3. Dodajemy następnie pomidory, soczewicę, wodę, pieczarki i gotujemy ok 10 minut.
  4. Zmniejszamy ogień dodajemy pozostałe składniki czyli bazylię, sól, kozieradkę, sos sojowy, majeranek. Dusimy jeszcze ok 10 minut aż soczewica sie rozpadnie i sos będzie gęsty.
  5. Dodajemy na koniec makaron. Mieszamy dokładnie.
  6. Podajemy polane oliwą i posypane bazylią.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/wegetarianskie-spaghetti-bolognese/