Jakie to jest smaczne ‼️‼️
Wegańskie danie 🌱🌿🌱 aromatyczne, pełne smaku, zaskakujące i niepowtarzalne.
Jest tyle zamienników mięsa mielonego, które w wersji klasycznej jest podstawą sosu, że można spokojnie wybrać coś dla siebie.
Ja użyłam tym razem soczewicy czerwonej, która nadała gęstości sosowi.
Przepis niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 4 osoby, bo jak zostanie to na kolejny dzień będzie smakował jeszcze lepiej 💪🏻👌🏻👌🏻
Wegetariańskie spaghetti bolognese
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- makaron spaghetti - opakowanie 200g.
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 pomidory pokrojone w kosteczkę (bez miąższu)
- ½ szklanki soczewicy czerwonej
- 1 szklanka wody
- 5 pieczarek
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- garść bazylii posiekanej
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- PODAJEMY: oliwa tłoczona na zimno, pieprz mielony i bazylia.
Wykonanie
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Około 5 minut. ( głęboka patelnia)
- Dodajemy następnie pomidory, soczewicę, wodę, pieczarki i gotujemy ok 10 minut.
- Zmniejszamy ogień dodajemy pozostałe składniki czyli bazylię, sól, kozieradkę, sos sojowy, majeranek. Dusimy jeszcze ok 10 minut aż soczewica sie rozpadnie i sos będzie gęsty.
- Dodajemy na koniec makaron. Mieszamy dokładnie.
- Podajemy polane oliwą i posypane bazylią.
Strefa Koloru - Edyta Jabłońska says
Na pewno zrobię takie spaghetti :), wygląda pysznie!!!
Konceptualnik says
Uwielbiam makarony 😀 tej wersji jeszcze nie próbiwałam, ale chyba nadszedł czas. Zdjęcia cudne, aż ślinka cieknie 🙂
Konceptualnik says
Uwielbiam makarony 😀 tej wersji jeszcze nie próbowałam, ale chyba nadszedł czas. Zdjęcia cudne, aż ślinka cieknie 🙂