Smalec z fasoli. Bardzo prosty i jednocześnie wyjątkowo smaczny.
Polecam, aby poleżał min 1 dzień wtedy nabiera smaku i zapachu “prawdziwego” smalcu
Smalec z fasoli
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 1 puszka 400 g białej fasoli lub 250 g fasoli ugotowanej
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju lnianego
- sól i pieprz
- 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
- opcjonalnie: pokrojone w kosteczkę ½ jabłka
Wykonanie
- Fasolę odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej i podsmażamy cebulę ( co chwile mieszając) ok 10 minut. Cebulę solimy w trakcie smażenia.
- Do fasoli dodajemy cebulę i rozgniatamy kopystką lub widelcem ( nie używamy blendera). Jak będzie za suche, dodajemy zalewę i jeszcze kilka olej
- Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Opcjonalnie można dodać jabłko pokrojone w kostkę.
- Smalec smakuje idealnie na chrupiącym chlebie wraz z ogórkiem kiszonym.
Justyna says
często robię podobny i bardzo go lubię! 🙂 pycha!
Magda says
Obłędny ten smalec