• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Banany / Deser z owocami i nasionami chia

Banany Bezglutenowa Desery Kokos Lato Mango truskawki Wegetariańska

Deser z owocami i nasionami chia

deser3

Deser niezwykle prosty i szybki.

Dodatek, który zasługuje na więcej uwagi to nasiona chia. Szałwia hiszpańska czyli chia pochodzi z Ameryki Południowej, należy do tej samej rodziny co melisa czy mięta.

Chia to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Ja proponuję, dziś te nasiona w deserze, ale bardzo dobrze się sprawdzą również w innych potrawach.

Porcja nasion chia 28g dostarcza:  źródło

  • Błonnik: 11 gramów.
  • Białko: 4 gramy.
  • Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
  • Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
  • Mangan: 30% ZDS.
  • Magnez: 30% ZDS.
  • Fosfor: 27% ZDS.

Deser z owocami i nasionami chia
 
Drukuj
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • dodatki: granola, owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, borówki, granat, wiórki kokosowe, miód lub syrop klonowy.
Wykonanie
  1. Mleczko kokosowe miksujemy wraz z syropem klonowym, aż zgęstnieje, około 3 minuty.
  2. Dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
  3. W pucharku na spód jako pierwszą warstwę dajemy granolę. Następnie przykrywamy masą z mleczka kokosowego ok. 2 łyżki. Druga warstwa to owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok. 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
  4. Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
  5. Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Uwagi
Mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy do masy wlewamy tylko połowę płynu. Resztę wylewamy.
3.5.3208

DSC_0119

Podobne przepisy

  • Koktajl ananas+banan+mangoKoktajl ananas+banan+mango
  • Mango Lassi w wersji wegańskiejMango Lassi w wersji wegańskiej
  • Koktajl szpinak+truskawki+bananyKoktajl szpinak+truskawki+banany
  • Sorbet truskawka + szpinakSorbet truskawka + szpinak


Leave a Comment

« Koktajl ananas+banan+mango
Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in