Deser niezwykle prosty i szybki.
Dodatek, który zasługuje na więcej uwagi to nasiona chia. Szałwia hiszpańska czyli chia pochodzi z Ameryki Południowej, należy do tej samej rodziny co melisa czy mięta.
Chia to źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Ja proponuję, dziś te nasiona w deserze, ale bardzo dobrze się sprawdzą również w innych potrawach.
Porcja nasion chia 28g dostarcza: źródło
- Błonnik: 11 gramów.
- Białko: 4 gramy.
- Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
- Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
- Mangan: 30% ZDS.
- Magnez: 30% ZDS.
- Fosfor: 27% ZDS.
Deser z owocami i nasionami chia
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki nasion chia
- dodatki: granola, owoce sezonowe: truskawki, maliny, banany, borówki, granat, wiórki kokosowe, miód lub syrop klonowy.
Wykonanie
- Mleczko kokosowe miksujemy wraz z syropem klonowym, aż zgęstnieje, około 3 minuty.
- Dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
- W pucharku na spód jako pierwszą warstwę dajemy granolę. Następnie przykrywamy masą z mleczka kokosowego ok. 2 łyżki. Druga warstwa to owoce, które są pokrojone na mniejsze kawałki (oczywiście borówek, granatu nie kroimy). Kolejny raz na wierzch dajemy masę ok. 2 łyżki. Dekorujemy owocami, wiórkami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
- Deser wstawiamy na min. godzinę do lodówki.
- Deser jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Uwagi
Mleczko kokosowe może mieć w sobie znaczną część wody, wtedy do masy wlewamy tylko połowę płynu. Resztę wylewamy.
Dodaj komentarz