Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony lub do złotego koloru) - musisz to zrobić partiami, dodając w razie potrzeby więcej oleju, ponieważ bakłażany dużo absorbują.
Przenieś bakłażany na ręczniki papierowe, pozostaw do ostygnięcia przed schłodzeniem.
SOS: drobno posiekaj liście mięty. Za pomocą tłuczka i moździerza zmiażdż czosnek, dodaj szczyptę soli morskiej. Gdy pasta będzie gładka, dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet, sok z granatów i miętę.
Ułóż plastry bakłażana na talerzu do serwowania, a następnie polej jogurtem, skrop je dressingiem i rozrzuć nasiona granatu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/salatka-z-baklazana-i-granatu/