Sałatka z bakłażana i granatu
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 450 g bakłażana (1-2, w zależności od wielkości)
  • Oliwa z oliwek
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka soku z granatów
  • 9 łyżek grubego jogurtu w greckim stylu
  • 1 garść nasion granatu
Wykonanie
  1. Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony lub do złotego koloru) - musisz to zrobić partiami, dodając w razie potrzeby więcej oleju, ponieważ bakłażany dużo absorbują.
  3. Przenieś bakłażany na ręczniki papierowe, pozostaw do ostygnięcia przed schłodzeniem.
  4. SOS: drobno posiekaj liście mięty. Za pomocą tłuczka i moździerza zmiażdż czosnek, dodaj szczyptę soli morskiej. Gdy pasta będzie gładka, dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ocet, sok z granatów i miętę.
  5. Ułóż plastry bakłażana na talerzu do serwowania, a następnie polej jogurtem, skrop je dressingiem i rozrzuć nasiona granatu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/salatka-z-baklazana-i-granatu/