Ryż na sypko z kurkumą i goździkami. Standardowo przepisy proponują ugotowanie ryżu, a następnie wrzucenie na patelnie i dodanie przypraw carry, kurkumę itd. Ja proponuję do gotującego się ryżu dodać przyprawy i efekt jest wow 🙂
Niezwykły aromat dodają goździki, to magiczny składnik, który zmieni Twój obiad na wyjątkowy.
Ryż wchłonie wodę i przyprawy, przez co ryż jest sypki, delikatny i gotowy do spożycia 🙂
Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2-4
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 10 gożdzików
Wykonanie
- Do garnka wsypujemy ryż , dodajemy wodę i przyprawy.
- Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu 9 min.
- W czasie gotowania kilka razy mieszamy.
- Po 9 minutach ryż powinien wchłonąć wodę. Wyłączamy gaz i 2-3 minuty zostawiamy jeszcze pod przykryciem.
- Widelcem mieszamy, przez co ryż staje się sypki.
- Goździki wyciągamy i podajemy 🙂
Chcesz otrzymywać przepisy na bieżąco?
Podaj maila i kliknij zapisz się
Dodaj komentarz