Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!
Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 10 gożdzików
- Do garnka wsypujemy ryż , dodajemy wodę i przyprawy.
- Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu 9 min.
- W czasie gotowania kilka razy mieszamy.
- Po 9 minutach ryż powinien wchłonąć wodę. Wyłączamy gaz i 2-3 minuty zostawiamy jeszcze pod przykryciem.
- Widelcem mieszamy, przez co ryż staje się sypki.
- Goździki wyciągamy i podajemy :)
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ryz-na-sypko-z-kurkuma-ryz-idealny/
3.5.3208