Granola jest niezwykle prosta i szybka do wykonania. Jest tak skomponowana, aby miała jak największą wartość odżywczą, omijając cukier i olej, który często w granoli się pojawia. Można ją jeść z mlekiem, jogurtem, owocami.
Granola domowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 250g płatków żytnich/owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 50g pestek dyni
- 20g sezamu (najlepiej niełuskanego)
- 20g wiórek kokosowych
- 30g orzechów laskowych
- 30g płatków migdałowych
- 50g moreli (najlepiej niesiarkowanych)
- 50g fig
- 50g rodzynek bądź żurawiny
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
- ⅓ szklanki herbaty zaparzonej czarnej/zielonej, ja użyłam jaśminowej
- 1lyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
Wykonanie
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni, termoobieg.
- W większej misce wymieszać płatki, siemię lniane, dynie, sezam, wiórki, migdały, orzechy.
- W innej miseczce mieszamy tahini, cytrynę, miód, kardamon i cynamon. Dodajemy na koniec herbatę i całość wlewamy do miski z suchymi składnikami.
- Płatki powinny być lekko wilgotne. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy mieszankę.
- Pieczemy na środkowej wysokości 20-30 minut, mieszając co 10 minut.
- Po 20 minutach granola jest gotowa, natomiast ja lubię taką chrupką, delikatnie spieczoną na kolor złoty, dlatego proponuję zostawić na 30 minut.
- Na koniec dodajemy pokrojone bakalie i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku.
Dodaj komentarz