Granola domowa
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 250g płatków żytnich/owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50g pestek dyni
  • 20g sezamu (najlepiej niełuskanego)
  • 20g wiórek kokosowych
  • 30g orzechów laskowych
  • 30g płatków migdałowych
  • 50g moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 50g fig
  • 50g rodzynek bądź żurawiny
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki miodu gryczanego lub spadziowego
  • ⅓ szklanki herbaty zaparzonej czarnej/zielonej, ja użyłam jaśminowej
  • 1lyżka cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
Wykonanie
  1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, termoobieg.
  2. W większej misce wymieszać płatki, siemię lniane, dynie, sezam, wiórki, migdały, orzechy.
  3. W innej miseczce mieszamy tahini, cytrynę, miód, kardamon i cynamon. Dodajemy na koniec herbatę i całość wlewamy do miski z suchymi składnikami.
  4. Płatki powinny być lekko wilgotne. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy mieszankę.
  5. Pieczemy na środkowej wysokości 20-30 minut, mieszając co 10 minut.
  6. Po 20 minutach granola jest gotowa, natomiast ja lubię taką chrupką, delikatnie spieczoną na kolor złoty, dlatego proponuję zostawić na 30 minut.
  7. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie i czekamy, aż wystygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/granola-domowa/