Chłodnik z botwinki
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 czerwony burak (obrany)
  • Około 1 litr wody lub bulionu warzywnego
  • 1 pęczek rzodkiewek (posiekanych)
  • 2 ogórki (posiekane)
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek młodego koperku
  • Duży kubek kefiru
  • Duży kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • Szczypta ziołowego pieprzu
  • Sól do smaku
Wykonanie
  1. Botwinkę dokładnie umyj i obetnij tylko korzonki. Buraka pokrój na kostkę, a liście posiekaj na kawałki o długości około 3 mm.
  2. W garnku umieść pokrojone buraki i liście, a następnie zalej je wodą lub bulionem, tak aby pokryły zawartość. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  3. Odstaw wywar, aby ostygł.
  4. Do ostudzonego wywaru dodaj posiekane rzodkiewki, ogórki oraz drobno posiekany szczypiorek i koper.
  5. Następnie dodaj kefir, jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw botwinkę octem (ryżowym, jabłkowym lub winnym), cukrem, ziołowym pieprzem i solą do smaku.
  7. Gotową botwinkę można podawać na zimno lub lekko schłodzoną. Smacznego!
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/chlodnik-z-botwinki/